Saturday, 13 July 2013

Tutorial : Blockquote



1.dashboard> design> edit html > expand widget template
2.cari kod ni :  

 .post blockquote {

atau :

blockquote { 

3.dah jumpa?  paste-kan kod ni dekat bawah kod diatas :
background:#FFFFFF;
border:2px solid #E3E4FA;
padding: 2px;
4. yang warna merah tu korang boleh tukar sesuka hati ikut citarasa a.k.a taste masing-masing and warna biru tu ketebalan border blockquote .Korang boleh cari warna yang korang nak kat SINI . Perkataan 'solid' tu korang boleh tukarkan dengan dashed, dotted, double atau groovy


5. Korang boleh ubah, ubah & ubah sampai dapat apa yang korang nak. 

6. kalau rasa dah sesuai, tekan SAVE. 

Tutorial : Cara nak cari BLOG ID

1. Dashboard > New Post.
2. Lepas tu, korang tengok dekat url korang. Korang ada nampak nombor kan? haa tu Blog ID korang.



Tutorial : Link Hover

Assalamualaikum

 Hari ni fa nak ajar korang macam mana nak buat LINK HOVER . Sebelum tu , korang check sini dulu -> Click.

Hihi gracias! Okey kali ni link hover ya , kalau korang sentuh ,  automatik tanpa disuruh , akan jadi double. So kalau nak, lets do IT!


1. dashboard > design  > edit HTML
2. search code ini :  a:hover {

3. copy code bawah ni & paste di BAWAH code  a:hover {
text-transform:lowercase;color: #E3CDCC;text-shadow:5px 10px 1px #E3CDCC;text-decoration:none;-webkit-transition-timing-function: ease-out;-webkit-transition-duration: 250ms;-moz-transition-timing-function: ease-out;-moz-transition-duration: 350ms;}
4. tekan butang PREVIEW
5. Kalau dah jadi, tekan SAVE.
6. Selesai. Hee

P/S : korang boleh tukar/ ubah kod warna HTML yang berwarna merah  dengan warna yang lain. Ikut minat korang la. Korang boleh pergi  SINI untuk pilih kod yang korang nak.